Jordi Llavina, president de REIR, i Dani Juliá, director general de l’entitat, van visitar el Parlament, com a membres del GDE (Grup de desenvolupament Empresarial del Vallès Oriental) i del NEEC (Nous Empresaris i Emprenedors de Catalunya). En la visita, el grup va ser rebut per la presidenta, Sra. Anna Erra. Amb ella vam reflexionar sobre els reptes de l’emprenedoria i les petites i mitjanes empreses de Catalunya. I en concret de l’emprenedoria social, el Tercer Sector i l’economia social.
Què és el Tercer Sector?
El Tercer Sector, representa a la societat civil organitzada, en un concepte econòmic. Es refereix al conjunt d’activitats socials que no depenen ni de l’Estat ni del mercat per a funcionar.
El Tercer Sector no redistribueix els seus beneficis als seus propietaris i accionistes. Tot ho reinverteix en l’entitat per a continuar complint els seus objectius.
Característiques del Tercer Sector
Les característiques bàsiques de les organitzacions del Tercer Sector són:
-Tenen personalitat jurídica pròpia. Estan formalment constituïdes com a associacions, fundacions, entitats religioses, cooperatives d’iniciativa social o bé empreses d’inserció.
–No posseeixen ànim de lucre i tenen caràcter altruista. Reinverteixen els seus beneficis en l’activitat social que desenvolupen.
-La seva missió està orientada a la inclusió social de col·lectius vulnerables.
–Desenvolupen les seves activitats d’acció social seguint els principis de proximitat al territori o l’entorn.
-Garanteixen la participació democràtica en el seu si.
–Actuen de mode transparent, tant en el desenvolupament del seu objecte social com en el funcionament.
–El voluntariat és part fonamental per a la consecució dels seus objectius. Persones que cedeixen el seu temps, coneixements, així com part dels seus recursos econòmics per a això.
L’objectiu estratègic del Tercer Sector és ser un actor imprescindible en el desenvolupament dels drets socials. En conseqüència, ha d’actuar pels col·lectius més vulnerables de la societat.
La missió del Tercer Sector és expressar el compromís des de la societat civil organitzada per contribuir a construir una societat més justa, inclusiva i cohesionada. Per tant, ha d’evitar l’exclusió de determinats col·lectius i asseguri a tots uns nivells suficients de benestar.
En conseqüència, és un dels pilars fonamentals del sistema de benestar social al costat de l’Estat, les llars i el mercat que es manifesten com a part de la Responsabilitat Social.