ACCIÓ SOCIAL

“A REIR dissenyem i fem realitat, projectes i accions per a la infància en risc d’exclusió social i amb la finalitat d’assegurar drets fonamentals.”

»Projectes residencials

REIR disposa de dos CRAE, el Sta. Agnès i La Vinya, fundats l’any 2007 i 2010 respectivament. La funció del CRAE és la de servir de centre residencial temporal, de caràcter obert i vertical i d’inserció social mixta. L’objectiu d’un CRAE és principalment possibilitar el retorn a la llar del menor.

Els CRAE de REIR ofereixen una alternativa a un medi familiar inexistent, deteriorat o en greu dificultat i faciliten al menor una resposta a les necessitats materials, físiques, afectives, psíquiques i socials. La finalitat és procurar al menor un desenvolupament global i harmoniós facilitant els recursos per a una autonomia personal i preparar-los per a l’etapa adulta.

»Projectes Socials

Els projectes que portem a terme a REIR tenen la finalitat d’abordar una problemàtica i promoure el benestar social de la comunitat i grup de persones que en formen part.

Els nostres projectes se centren a generar un impacte positiu a la societat i millorar la qualitat de vida de les persones. Busquem fer un treball amb xarxa i fomentar la participació activa del beneficiari.

Les persones ateses a la nostra entitat sempre són acompanyades dels serveis tècnics corresponents i/o d’altres entitats arrelades al territori.

Projectes Socioeducatius

Els projectes socioeducatius treballen en l’abordatge i la intervenció com a mesures per prevenir i evitar el deteriorament de situacions socioeconòmiques i acadèmiques de la infància, adolescència i famílies.

Projectes Participatius

Els projectes participatius són espais on la infància i adolescència fan aportacions transformadores des del seu punt de vista per la millora de la societat.

L’objectiu principal és fomentar la participació d’infants i joves, tot apoderant-los sobre temes que els afecten a ells i al seu entorn més proper. És important crear cultura de participació i que aquesta estigui present cada vegada en més espais.

Projectes Alimentació

Els projectes d’alimentació estan orientats a donar resposta a necessitats bàsiques de la infància, adolescència i famílies en situació vulnerable. Aquests projectes ofereixen una acció transversal complementant altres atencions portades a terme dins l’entitat i on ha quedat recollida aquesta mancança.

Per a la cobertura de recursos bàsics d’alimentació es fa un treball en xarxa amb diferents departaments que garanteixi la continuïtat de la acció en cas que es consideri necessari. El seguiment de les necessitats, la prevenció del malbaratament, els hàbits de vida saludables i l’alimentació equilibrada son objectius prioritaris que es tenen en compte.

Projectes Terapèutics

Pretén oferir un espai de consulta, assessorament i orientació a infants, adolescents i famílies que es troben en situacions vulnerables. També vol oferir un espai de diàleg i orientació als pares en moments de conflictes de parella i una atenció terapèutica especialitzada dirigida a millorar la salut i la qualitat de vida de les famílies.

Projectes SOAF

Es tracta d’un Servei d’Orientació i Acompanyament a les Famílies per millorar el seu benestar de forma integral. El servei està enfocat des d’ una tasca preventiva per poder evitar o minimitzar les conseqüències de contextos familiars complexes, potenciant les millors condicions possibles per l’exercici de les funcions parentals de forma positiva.

Projectes SIS

Els serveis d’intervenció socioeducativa (SIS) són uns recursos/equips preventius, que donen resposta a les necessitats d’intervenció socioeducativa en els casos de risc de des protecció, amb caràcter diürn i no residencial, i que permeten actuar preventivament i evitar la separació de l’infant o adolescent de la seva família i del seu entorn habitual, a fi de treballar les seves necessitats en l’entorn comunitari.

Tenen com a finalitat fonamental assegurar que els progenitors o les persones, amb la tutela o la guarda dels infants o adolescents, tinguin l’oportunitat d’oferir-los aquest nivell bàsic que necessiten per a un desenvolupament integral adequat, en un marc no residencial, per fer front, doncs, des del medi d’origen a les necessitats dels infants i adolescents en situació de risc i d’una manera adequada a la seva edat. Mitjançant l’atenció de les necessitats socioeducatives dels infants i adolescents en situació de risc i també la intervenció de suport, acompanyament, capacitació i tractament amb les seves famílies.

Línies de serveis socioeducatius inclosos al SIS

El model contempla cinc línies de serveis socioeducatius inclosos al SIS:

1. Servei de suport a les famílies amb infants de 0-3 anys en situació de risc.
2. Servei d’atenció diürna.
3. Servei d’Intervenció amb famílies amb infants i adolescents.
4. Servei d’acompanyament d’adolescents.
5. Servei d’intervenció socioeducativa itinerant.

Logopèdia

El servei de logopèdia tracta trastorns del llenguatge i la comunicació. Realitza la prevenció, avaluació i rehabilitació de les alteracions, per ajudar a la persona a mantenir al màxim o recuperar la funcionalitat i l’autonomia en comunicar-se: la parla, la veu, el llenguatge oral, el llenguatge escrit i el no verbal.

Espais familiars i espais materno

Els projectes d’Espais Familiars i d’Espais Materno, pretén donar suport a aquelles famílies en situació de risc social que d’una manera puntual o bé com a funcionament o dinàmica familiar, presenten dificultats en la gestió d’habilitats parentals, a l’organització, afectivitat i/o en la cura i educació dels seus fills i filles. La finalitat d’aquests espais és prevenir el seu deteriorament i afavorir els processos educatius que provoquin canvis en la seva realitat personal, familiar i social per infants de 0 a 12 anys.

Projectes gent gran

Fem projectes d’acompanyament a la gent gran, amb creació de tallers i dinamització d’activitats, de forma coordinada amb els tècnics municipals tot vetllant pel correcte funcionament dels equipaments.

Es tracta de projectes que promouen la salut, el benestar físic i emocional, el desenvolupament personal i formatiu de les persones grans. També es promou la implicació del col·lectiu fomentant la participació activa i comunitària, ens totes les activitats i fases dels projectes, potenciant la creació de nous vincles i l’enfortiment de la seva xarxa social.

Serveis integrals per col·lectius en risc

Oferim suport i eines des de la proximitat i en el seu entorn de relació, a col·lectius que es trobin en situació de vulnerabilitat i/o en conflicte on es detectin indicadors de risc.

La finalitat d’aquest projecte, és la de millorar la situació de dones, infants amb necessitats educatives especials i persones nouvingudes, per la seva correcta integració social.

SIAD

Es tracta d’un Servei d’Informació i d’Atenció a la Dona on es proporciona una atenció psicològica d’acompanyament i suport on es facilita i s’afavoreix el procés de presa de decisions, així com la motivació envers el canvi i el creixement personal. És un espai de contenció emocional i seguiment per tal d’atendre les seqüeles psicològiques i emocionals derivades de maltractaments i/o processos de separació conflictius.

Projectes d’incidència social

Accions i projectes amb implicació de voluntaris, voluntàries, de la ciutadania, per assolir recursos, donar visibilitat sensibilitzar sobre la realitat de la infància en risc d’exclusió social.

Projecte Caixa Proinfància

REIR actua com a coordinadora dins la xarxa de Granollers – Canovelles, formant part de les entitats que conformen el programa «Caixa ProInfància» de l’Obra Social de La Caixa. Un programa adreçat a nens, nenes i adolescència d’entre 0 i 18 anys, amb famílies en situació de pobresa i vulnerabilitat social.

La finalitat del programa és trencar el cercle de la pobresa hereditària, que afecta la infància en situació d’exclusió social, garantint l’accés a oportunitats educatives de qualitat.

Els objectius de Caixa Proinfància són:

Afavorir el desenvolupament de les competències de la infància, adolescència i les seves famílies, a fi i efecte de permetre millorar-ne els processos d’integració social i autonomia.

Promoure el desenvolupament social i educatiu de la infància i l’adolescència en el context familiar, escolar i social.

Desenvolupar i implementar un model d’acció social i educativa integral que contribueixi a millorar les oportunitats de desenvolupament social i educatiu de la infància i les famílies.

Contribuir a sensibilitzar i mobilitzar la societat en l’erradicació de la pobresa infantil.

Tots els serveis que s’ofereixen són finançats per l’Obra Social de la Caixa i gestionats per l’associació. REIR treballa coordinament amb els Serveis Socials i educatius de Granollers i Canovelles on es duen a terme els serveis.

Caixa ProInfància disposa d’una gran cartera de serveis els quals estan dividits en:

Atenció psicoterapèutica

Està destinat a proporcionar un servei psicològic i terapèutic individualitzat amb la infància i adolescència i/o amb el nucli familiar.

Reforç educatiu

L’objectiu és poder afavorir els seus aprenentatges acadèmics mitjançant un acompanyament educatiu on es contemplen serveis com: logopèdia, grup d’estudi assistit, aula oberta, etc.

Educació no formal i temps lliure

Vetllar pel temps lliure i d’oci de la infància, adolescència i joventut mitjançant espais i activitats educatives amb centres oberts, colònies urbanes o campaments.

Suport educatiu – familiar

Espais i tallers adreçats a famílies amb nens i nenes a càrrec amb la finalitat d’oferir eines i recursos basats en la parentalitat positiva.

Xecs i altres ajudes

Ajudes econòmiques pel material escolar, l’alimentació i la higiene infantil, així com ulleres i audiòfons.

Programa +Infància

Amb el suport del Fondo Social Europeo Plus.

El Programa +Infància de la Fundació “la Caixa”, en col·laboració amb el Fons Social Europeu i entitats socials del territori, és una iniciativa de gran abast que busca garantir oportunitats reals de futur per a infants i adolescents en situació de vulnerabilitat.

Objectius del programa

  • Trencar el cercle de la pobresa mitjançant intervencions estructurals i sostenibles.

  • Empoderar les famílies, oferint eines per guanyar autonomia.

  • Millorar les oportunitats educatives i socials dels infants i joves.

A qui s’adreça?

El programa està destinat a infants i adolescents de 0 a 18 anys, així com a les seves famílies. Durant el primer any s’atenen fins a 91 famílies, amb l’objectiu d’arribar a 100 famílies per curs en els propers anys. La seva durada està prevista fins al 2029.

Projectes Probitas

La Fundació Probitas a través dels seus Projectes d’Acció Social i Salut, desenvolupen en el nostre entorn més proper, programes amb l’objectiu de millorar la salut i qualitat de vida d’infants i joves en risc social atesos a REIR.

Dinem junts!

El Programa RAI-ESO dinem junts! Pretén oferir un dinar saludable i un espai de protecció on dur a terme activitats de lleure socioeducatiu a adolescents d’11 a 17 anys en risc d’exclusió social. En aquest cas, el programa inclou l’accés a un àpat saludable i a activitats de lleure i d’acompanyament a l’escolaritat entre les 14 h i les 17 h. A banda d’assegurar un plat nutritiu al dia i proporcionar espai de protecció, els objectius del programa són promocionar hàbits saludables, fer palès la necessitat d’obrir els menjadors als instituts i treballar en xarxa.

ESTIU PER A TOTHOM!

Es tracta d’un casal de lleure educatiu durant el mes d’agost per a infants i joves del municipi de Canovelles. Aquest recurs té un impacte significatiu en el desenvolupament integral dels infants i joves de la població.

Volem que els nens i les nenes que hi prenguin part tinguin l’oportunitat de participar en activitats diverses, al mateix temps que donem suport a les famílies que es troben en situacions complicades i no disposen dels recursos necessaris per assegurar l’alimentació i les activitats pròpies de les vacances per als seus fills i filles.

Tots els serveis que s’ofereixen són finançats per la Fundació Probitas i gestionats per l’associació. REIR treballa coordinament amb els Serveis Socials i educatius de Canovelles i Montornès del Vallès on es duen a terme els serveis.

»Projectes lleure

Garantim el dret al lleure de nens i nenes en situació de vulnerabilitat on es promou l’educació en valors, espais educatius, saludables i de foment dels bons hàbits.

L’entitat gestiona projectes dins l’àmbit del lleure que donin resposta a les diferents necessitats i interessos dels infants i de les seves famílies.

Es revisen i es transformen les accions de forma constant per tal de millorant la convivència i la participació.

Es té en compte la perspectiva de gènere i l’acompanyament en la mediació i resolució positiva de conflictes, que puguin sorgir a l’hora d’implementar els projectes. Les activitats de lleure es desenvolupen a les tardes, caps de setmana, vacances escolars i estiu amb diferents propostes i tallers per tal que els infants puguin gaudir del seu temps lliure, prop del seu entorn i fent activitats educatives diverses.

»Projectes formatius

Formació

Treballem la capacitació com a eina per acompanyar a la persona ja sigui per a la seva inclusió social i laboral, o bé, per dotar d’eines i recursos que contribueixin al creixement i enfortiment dels coneixements i habilitat personals.

» Formació professionals de tercer sector social
Formem i capacitem a professionals del sector social. Oferim una àmplia gamma de formacions dissenyades per abordar les necessitats i reptes específics del nostre sector. A partir d’aquests cursos els i les professionals tenen l’oportunitat d’ampliar els seus coneixements teòrics, adquirir habilitats pràctiques i connectar amb altres professionals dins del mateix àmbit.

» Formació per la inserció social
Creiem en la formació com a eina per la inclusió social de les persones en situació de vulnerabilitat. Els projectes formatius són essencials per proporcionar a les persones oportunitats de desenvolupament personal i professional i promoure la seva integració social.

Xerrades i tallers de parentalitat

Són activitats educatives adreçades a fomentar la parentalitat positiva a famílies o agents implicats en infants i adolescents. Aquestes xerrades engloben temàtiques enfocades a donar resposta a les inquietuds de les famílies brindant un acompanyament en un espai lliure de judicis.

»Projectes LABORALS

Treballar per la inserció laboral de les persones és important. Tenir un treball estable i remunerat proporciona a les persones un mitjà per sostenir-se econòmicament, desenvolupar habilitats i competències, i establir relacions socials. A través del treball, les persones poden sentir-se part de la comunitat i tenir una identitat social i un rol reconegut.

Orientació

Els projectes d’orientació laboral que oferim són iniciatives dissenyades per proporcionar suport i assessorament a les persones en la seva recerca de feina, ajudant-les a desenvolupar les seves habilitats, identificant les seves capacitats i
interessos professionals. Aquests projectes tenen com a objectiu millorar la capacitat d’inserció de les persones facilitant la seva adaptació i èxit en l’àmbit professional.

Prospecció

L’arrelament de la nostra entitat el territori ens ha permès assolir una millor eficiència en els nostres resultats d’inserció. L’entitat, al llarg dels anys ha establert un fort contacte amb el sector empresarial del territori. Conèixer les necessitats de les empreses ens dona l’oportunitat de servir de pont entre les persones amb necessitats d’inserció i les empreses amb necessitats de contractació. Aquest vincle amb el món empresarial ens permet col·laborar en projectes comuns a través de la possibilitat d’establir programes de pràctiques professionals, tallers formatius o altres tipus de convenis de col·laboració.