Fragilitat social a Catalunya: Anàlisi del risc de pobresa i exclusió segons l’informe INSOCAT 17 d’ECAS
Segons el nou informe INSOCAT 17 d’ECAS, un 25% de la població de Catalunya viu en risc de pobresa o exclusió social i de manera estructural, fins i tot quan l’economia millora.
El passat divendres, una representació de REIR va assistir a la presentació del nou informe INSOCAT 17 d’ECAS, un esdeveniment que va comptar amb la participació del politòleg Pablo Simón. “Cronificació de la pobresa i creixement de la precarietat: Una mirada retrospectiva a 10 anys d’INSOCAT” és un informe elaborat per Quim Brugué i Xavier Casademont del Grup de Recerca en Ciències Socials Aplicades de la Universitat de Girona.
Marta Garcia, membre del consell assessor de l’informe, va reflexionar durant la seva intervenció que “parlem de persones vulnerades sistemàticament, un 25% de la població amb grans dificultats per sostenir una vida digna; sense accés a un habitatge en condicions, a una alimentació adequada, a uns ingressos mínims…”.
Algunes de les dades resultat de l’estudi:
- Un 32,5% dels menors estan en risc.
- Un 33,7% de les persones només tenen educació primària o no arriben a completar-la.
- De les persones d’origen migrat, un 46,8% està en risc de pobresa o exclusió. De les persones amb nacionalitat espanyola, un 19,4%.
Marta Garcia també va destacar l’habitatge com a generador de pobresa a Catalunya i que provoca que el 9,6% de les persones paguin amb retard les despeses de l’habitatge. D’altra banda, el 2023, un 20% de la població no pot mantenir el llar a una temperatura adequada, un indicador que el 2013 era del 5%.
Des de les entitats continuem reclamant, davant aquestes dades, més inversió social i polítiques més valentes.
