24 nov.

”Perquè tenim el dret de ser nenes i dones lliures”.

La violència masclista no és un fet excepcional. Les dones que han patit una situació greu de violència masclista a Catalunya és del 25,3%, i si comptabilitzem també les dones que a Catalunya han tingut experiències d’aquesta violència més lleus o puntuals, el percentatge d’afectades arriba fins al 50,7%. Es tracta d’una situació tant estesa com silenciada.

Hi ha moltes formes de violència, dins i fora de la parella, hi ha violència física, econòmica, psíquica. Aquesta violència no coneix edats, nivell educatiu, classe social o origen: no hi ha sectors socials lliures de violència, com no hi ha col·lectius al marge de la lògica patriarcal, malgrat que la violència no es produeixi d’igual forma ni en la mateixa mesura en tots els col·lectius. Hem de sumar també, el risc dels fills i filles de les víctimes de violència, ja que en molts casos conviuen amb ella o la pateixen directament.
Malauradament, i com ens mostra el cas de “La Manada”, els poders i les polítiques públiques sovint no responen adequadament a les necessitats de les dones en situacions de violència. Aquesta sensació fa que moltes dones no arribin a denunciar ni tampoc a fer ús dels serveis d’atenció especialitzada.
Des de REIR condemnem aquesta situació de desigualtat envers les dones i ens adherim al manifest unitari que commemora el 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, el contingut del qual ha estat consensuat per la Generalitat de Catalunya, les diputacions i les entitats municipalistes.
Coincidim en la necessitat de la visibilització, sensibilització i lluita contra les violències sexuals. Reclamem també més prevenció, perquè la violència no sigui una opció vàlida en les relacions de parella; més recursos, i més suport perquè totes les dones en situació de violència masclista puguin trencar el silenci i en sortir-se’n; més professionals especialitzats en l’atenció a filles i fills perquè el futur de casa nostra sigui un país lliure de violència masclista. “Perquè tenim el dret de ser nenes i dones lliures”.