17 des.

10 ANYS DEL PRIMER PROJECTE

17 de desembre de 2007.

Un somni estava a punt d’iniciar-se. Amb prou feines passades les 9 del matí, sonava el timbre de la casa i el nostre primer projecte obria la seva porta als tres primers nens. Algun d’ells encara avui segueixen entre nosaltres. Des d’aquell dia la porta no s’ha tancat mai a qui ha necessitat un lloc on generar un projecte de futur que per diverses raons se li ha negat. Aquell era un dia plujós però va significar l’arrencada d’un somni per fi fet realitat: començàvem a dibuixar somriures en nens i nenes a qui se’ls havia negat el dret a una infància feliç. Així naixia el primer projecte de REIR.


Des d’aquest dia fins avui han passat 10 anys. 10 anys de creixement en projectes i recursos per donar resposta a les creixents necessitats d’una infància massa vulnerable per a afrontar les injustícies d’aquesta societat. Projectes que s’han establert de llarg a llarg de la comarca que ens va veure néixer: Granollers, La Roca, Montornès, Llinars, Canovelles, l’Ametlla, Figaró, Centelles, Cardedeu, Lliça d’Amunt, Lliça de Vall, Santa Eulalia, La Garriga… Accions que fins i tot han superat les nostres expectatives sortint del nostre entorn: Sant Joan Despí, La Palma de Cervelló, Sant Feliu de Guixols, Sant Feliu de Llobregat, Vic, Figueres, Barcelona… Esperançador i il·lusionant camí.
Però també han estat 10 anys durs i desesperançadors: ser conscient, malgrat l’enorme esforç que es realitza, de no ser capaç d’arribar a tots i totes els nens i nenes necessitades, submergeix en l’enorme dubte de si com a societat trobarem algun dia la manera d’assegurar els drets irrenunciables i internacionals de tots i cadascun dels nens i nenes del món. REIR seguirà posant el seu petit gra de sorra per fer-ho possible.
El dia en què celebres els 10 anys d’un projecte vital, personalment m’agrada mirar enrere per reconèixer i valorar als qui ens han acompanyat i ens acompanyen en el procés. Tanco els ulls i vénen al meu cap un munt de professionals i voluntaris. Tots i cadascun d’ells i elles aportant els valors, dedicació, esforç, treball i vocació necessaris per convertir-se en els veritables dibuixants de somriures de la nostra entitat. Després d’ells agraeixo, en nom de REIR, a les diferents administracions, i més concretament als tècnics autonòmics i municipals, que han confiat i confien en la nostra entitat per pilotar els més de 120 projectes desplegats durant aquests 10 anys. Agraïment que haig de fer extensiu a totes les fundacions, empreses i obres socials, que ens han acompanyat per fer-los possibles. I com no, un enorme gràcies a tots i totes vosaltres que ens seguiu, que ens recolzeu, que col·laboreu, que ens animeu i que ens aguanteu ferms quan el camí es converteix en relliscós i dur. Saber que esteu aquí evita de vegades el descoratjament i la sensació d’abandó davant la magnitud d’una realitat que supera les intencions de canvi.
A manera personal deixeu-me mostrar el meu absolut reconeixement a la junta directiva de REIR que va dipositar en la meva persona, fa ja deu anys, la confiança necessària per ser el responsable de fer realitat i dirigir aquesta nau i a la qual espero poder retornar solament la meitat del que m’aporta i m’enriqueix.
I acabo amb un últim agraïment, el més important, a tots i cadascun i cadascuna dels nens i nenes i les famílies que hem atès i atenem en els nostres projectes, sigui el que sigui el projecte i estigui on estigui situat. Tots i cadascun de vosaltres i vosaltres sou el somriure de REIR, el motiu de la nostra lluita, els i les que ens oferiu il·lusió quan les coses es compliquen. No hi ha dia gris que no s’il·lumini en veure i saber d’un dels vostres somriures de felicitat i agraïment.
Per davant nous projectes, nous reptes, noves solucions. Per a això avui des de REIR us demano un nou somriure, aquella que planta cara a la injustícia mostrant-nos un futur millor.
Una abraçada sincera a tots i totes.